Naczynie żarowe to naczynie umożliwiające przygotowanie potraw w piekarniku w wysokiej temperaturze oraz przechowywanie dań w lodówce.
Rodzaje naczyń żarowych
* ceramiczne naczynie zarowe – nie zmienia koloru podczas oddziaływania na nie wysokiej temperatury i nie pochłania ono wody i pary wodnej. Potrawy w nim przygotowane nie zmieniają swojego smaku, a przede wszystkim nie przywierają do dna i ścianek naczynia gdy w naczyniu jest mało tłuszczu. Aby naczynie spełniało powyższe funkcje musi być wykonane z wysokiej jakości materiałów,
* szklane naczynie zarowe – wykonane jest z hartowanego i bezołowiowego szkła. Przystosowane jest do temperatury od -40°C do nawet 500°C. Potrawa w nim przygotowana może być duszona, smażona, zapiekana, a także mrożona. Szkło nie zmienia smaku dań,
* żeliwne naczynie zarowe – przeznaczone jest do potraw, które wymagają długiego i wolnego przyrządzania. Żeliwne naczynie jest ciężkie, a danie nie przywiera do dna i ścianek, pod warunkiem użycia oleju,
* ramekin lub kakilk – to naczynia służące do przygotowania małych dań, np. zapiekanek lub tart. Ich rozmiar to od 250ml do 400ml. Można używać ich do pieczenia oraz przechowywania gotowych dań w lodówce.
Kształty i formy naczyń żarowych
Naczynia żaroodporne dopasować można do dań jakie przyrządzamy. Do mięs najlepsze są większe naczynia, które pozwalają swobodnie umieścić w nich również dodatki. Podczas przygotowania zapiekanek sprawdzą się mniejsze naczynia żarowe.
Kiedy przygotowujemy większą ilość dań warto jest mieć komplet naczyń żarowych. Podczas ich przechowywania można włożyć jedno w drugie, aby nie zabierały dużo miejsca.
Naczynia żarowe dostępne są w różnych kształtach. Mogą być kwadratowe, prostokątne, owalne oraz okrągłe. Najlepsze naczynia to te z pokrywką, ponieważ podczas przygotowywania potraw para zbiera się na pokrywce dzięki czemu danie jest soczyste i aromatyczne.
Naczynia z uchwytami umożliwiają łatwe ich przenoszenie oraz wkładanie i wyciąganie z gorącego piekarnika.
Gdzie używać i jak czyścić naczynia żarowe
Naczynia szklane i ceramiczne można używać zarówno w piekarniku gazowym jak i elektrycznym, a także w kuchence mikrofalowej. Naczynie zarowe nie może być wstawiane z lodówki do gorącego piekarnika. Gorące naczynie po wyjęciu z piekarnika trzeba postawić na desce lub specjalnej podstawce.
Naczynie żaroodporne nie jest przystosowane do używania go na otwartym ogniu. Naczynie trzeba myć w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń. Gdy naczynie jest bardzo brudne trzeba zalać je letnią wodą i pozostawić do rozmoknięcia zabrudzeń.